جمعه ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار سیاست
مطالب بیشتر
کد خبر: ۳۰۸۰۷
سه‌شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۵ - ۰۴:۱۰

فکرشهر: یک حقوقدان و وکیل دادگستری پیشنهاداتی برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی ارائه کرده و به دست رئیس‌جمهور رسانده است.

http://media.isna.ir/content/IMG_9427-1.jpg/3

به گزارش فکرشهر از ایسنا، نعمت احمدی در روزنامه «شرق» می‌نویسد: نوشته حاضر نه مربوط به حقوق‌های نجومی است، نه املاک نجومی، نه از هزینه انتخابات می‌پرسم این امکان مقدور بود که به پاس هم‌زمانی سال‌های تحصیل با رئيس‌جمهور در دانشکده حقوق دانشگاه تهران فرصتی حتي چنددقیقه‌ای به این حقیر اختصاص داده شود و نوشته مذکور تحویل شخص دکتر روحانی شود.

هدف نگارنده، از عمومی‌شدن این بود كه دیگران هم بدانند می‌شود با طرحی ساده از فردی غیرمتخصص مانند نگارنده، هم شغل ایجاد کرد، هم مانع هدررفتن سرمایه شد و هم از آلوده‌شدن بیشتر هوا جلوگیری و هم به خزانه دولت کمک کرد.

رسانه‌ای‌شدن این موضوع به دو علت است:

۱- تأثیر رسانه‌های اجتماعی و عمق نفوذ آن؛

۲- فرصتی که با تصویب برنامه عدم طرح موضوع از دست می‌رود.

پاییز امسال شدیدترین سرما را در دهه‌های گذشته تحمل کردیم و زمستان زودرس مصرف مواد سوختی را افزایش داد. به‌نحوی‌که در دهه نخست دی‌ماه با افت گاز در مناطقی از کشور مواجهه شدیم و اختلاف ایران با ترکمنستان درباره گاز وارداتی و قطع آن به وسیله طرف ترکمنستانی، آسیب‌پذیری کشور در مقابل گاز مصرفی وارداتی را نشان داد.

ایران از نظر مصرف سوخت چه سوخت وسایل نقلیه اعم از عمومی و خصوصی و چه مصرف خانگی، اگر در جهان مقام اول را نداشته باشد در ردیف‌های بالای جدول پرمصرف جهانی است. ما متأسفانه به حمایت از تولید اتومبیل‌های پرمصرف داخلی و آلوده‌کننده هوا که کلان‌شهرها را به تعطیلی کشانده، ادامه می‌دهیم درحالی‌که نمی‌دانیم این حمایت چه معنا و مفهومی دارد و لابد از ما بهتران حتما می‌دانند تولید وسیله نقلیه غیراستاندارد و حمایت از تولید آن با وجود مقرون به‌صرفه‌بودن استفاده از اتومبیل خارجی یا الزام شرکت‌های تولید‌کننده داخلی به رعایت استانداردهای بین‌المللی، منطقی ندارد. اما مصرف سوخت خانگی احتمالا حمایت از ما بهتران را ندارد که از این حمایت سود ببرند. این مسأله تنها به سوءمدیریت برمی‌گردد که می‌توان با یک برنامه‌ریزی ساده و قابل‌اجرا در فرصتی کم هم مصرف سوخت را به حد استاندارد جهانی رساند. هم شغل ایجاد و هم از بهینه‌سازی مصرف سوخت به خزانه دولت کمک کرد. آن تغییر - در و پنجره‌های سنتی به در و پنجره دوجداره - است که مانع از خروج گرما و سرما به گفته کارشناسان تا ۳۰ درصد می‌شود و اگر مقاوم‌سازی دیوارها هم صورت گیرد، مصرف به نصف خواهد رسید. برنامه ششم توسعه در مجلس در حال بررسی و چشم‌انداز پنج‌ساله توسعه کشور در حال تصویب است. درخواستی از نمایندگان مجلس داشتم که تحت عنوان - پیشنهادی ساده به مجلس در برنامه ششم توسعه - که در شماره ۳۲۲۴ مورخ چهارشنبه ۱۵ دی سال ۹۵ - در روزنامه آرمان چاپ شد. ده‌ها تلفن و نوشته از طرف خوانندگان و دلسوزان داشتم با دریغ از نیم‌نگاهی از سوی نمایندگان مجلس که نوشته خطاب به آنان بود. لابد به علت شرکت در جلسات فشرده هر روزه صبح و عصر مجلس برای بررسی برنامه ششم توسعه، فرصت روزنامه خواندن ولو تورق آن را ندارند والا مگر می‌شود مجلسی با ۲۹۰ نماینده و داشتن کمیسیون‌های تخصصی در حال بررسی برنامه ششم توسعه، به درخواست نویسنده‌ای بی‌طرف و دلسوز که مطلبش در صفحه اول روزنامه و خطاب به نمایندگان چاپ شد، حتی یک تلفن نداشته باشد؟ روابط‌عمومی مجلس که درجه حساسیتش نسبت به بعضی مسائل را دیده‌ایم هم کمترین واکنشی نشان ندهد. سرگرم‌بودن نمایندگان لابد به مسائل مهم‌تر از پیداکردن راهکاری برای کاهش آلودگی هوا، ایجاد اشتغال و کاستن از مصرف سوخت که نیازی به کشور تازه مستقل‌شده ترکمنستان نداشته باشیم؛ آن‌ هم کشوری که برخلاف قرارداد منعقده که تحت هیچ‌شرایطی حتی عدم پرداخت وجه گاز در مدت قرارداد نمی‌تواند شیرگاز را قطع کند، با تأسف قطع کرده و تنها کاری که از مسئولان گاز ایران برآمده، توصیه به مصرف‌کنندگان است که به خاطر دیگر هم‌وطنان مصرف گاز خود را کنترل کنند اما راهکار نگارنده...

اولاً بگویم نه در و پنجره‌سازم و نه شرکت نصب در و پنجره دوجداره دارم! اما تجربه شخصی که باعث شد مصرف گاز منزل - دفتر کار و کتابخانه شخصی‌ام به نصف کاهش پیدا کند، وادارم کرد مطلب «سخنی با نمایندگان مجلس» را نوشته و چون توجهی از ناحیه نمایندگان به طرحم نشد و به‌زودی مجلسیان با این سرعتی که در تصویب مواد برنامه ششم توسعه به کار می‌برند، از تصویب نهایی می‌گذرد و ماده و تبصره‌ای به این مهم اختصاص نخواهد یافت، مجبور شدم از این فضا استفاده کنم. می‌دانیم مصرف سوخت خانگی ایران کشوری با ۸۰ میلیون جمعیت به‌تنهایی برابر با چندین کشور پرجمعیت اروپایی است. سیستم گرمایش ما که از استاندارد اولیه برخوردار نیست و باید روزآمد شود. اما مشکل اصلی به نوع پنجره و در‌های معمولی که باعث بیشترین فرار انرژی می‌شوند، برمی‌گردد. با جایگزینی در و پنجره دوجداره به جاي در و پنجره‌هاي فعلي که سال‌هاست در کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفته الزامی شده است. تغییر در و پنجره‌های فعلی به در و پنجره دوجداره هیچ آسیبی به اصل بنا وارد نمی‌آورد و قابل نصب روی چارچوب‌های نصب شده فعلی است.

اما طرح پیشنهادی نگارنده:

١- نیازی به بودجه دولتی نیست و تأمین هزینه آن از منابع بانکی امکان‌پذیر است.

۲- با جدولی ساده می‌توان هزینه یک متر دروپنجره دوجداره و نصب آن را محاسبه کرد و اعتبار آن را از منابع بانکی با بهره آن در نظر گرفت.

۳- مواد اولیه در و پنجره عمدتا در ایران موجود و قابل تولید است، شرکت‌هایی تأسیس و با ساخت مواد اولیه در و پنجره از آنان حمایت کرد.

۴- وجهی بابت تغییر در و پنجره به کسی پرداخت نمی‌شود. شرکت‌های طرف قرارداد که در هر استان و شهر تشکیل می‌شوند و کار تغییر پنجره‌ها را بر عهده می‌گیرند، از طریق بانک‌های طرف قرارداد پرداخت می‌شود.

۵- مبلغ هزینه‌شده از منابع بانکی پرداخت و با تقسیط آن در مدت و مهلت معین مثلا سه يا پنج‌سال روی فیش مصرفی آب و گاز منازل از مصرف‌کننده اخذ می‌شود و فشاری بر خانواده‌ها وارد نخواهد شد.

۶- از آنجایی که مصرف سوخت حداقل تا ٣٠ درصد کاهش خواهد یافت، اقساط طوری تنظیم شوند که خانواده‌ها مبلغی بیش از آنچه امروزه می‌پردازند، پرداخت نکنند و بعد از مدتی کاهش مصرف سوخت به کمک خانوار خواهد آمد.

۷- تعداد ساختمان‌های موجود در کشور را نمی‌دانم. اما در مدتی که این نوسازی صورت می‌گیرد، اشتغالی که به وجود می‌آورد به کمک دولت خواهد آمد که از منابع غیردولتی شغل ایجاد کند و شرکت‌های تولیدکننده ابزار در و پنجره با تکیه بر تولید رقابتی، بعد از خاتمه طرح می‌توانند در سطح منطقه هم وارد بازار منطقه‌ای‌شوند.

۸- دولت با کنترل سوخت منازل و کارگاه‌ها و اماکن دولتی بی‌نیاز از واردات گاز از دیگر کشورها، جایگاه خود را به عنوان کشور صادرکننده گاز در منطقه و بازار پرمصرف جهان تثبیت خواهد کرد.

۹- مابه‌التفاوت سوخت فعلی بعد از اجرای طرح صرف مقاوم‌سازی دیوارها و تغییر ساخت‌وساز خواهد شد.

۱۰- برای شروع کار پیشنهاد می‌شود در سه نقطه از کشور - سردسیر، معتدل، گرمسیر - شهرهایی به عنوان الگو انتخاب و با اجرای طرح میزان مصرف گاز و گازوئیل و نفت سفید فعلی محاسبه و بعد از اجرای طرح مابه‌التفاوت آن تعیین شود، تفاوت مصرف که رقم بالایی خواهد بود، می‌تواند انگیزه اجرای طرح در سرتاسر کشور باشد و از این تاریخ گواهی پایان کار یا مجوز ساخت‌و‌ساز به هیچ بنايی بدون نصب دروپنجره دوجداره و نیز مقاوم‌سازی دیوارها داده نشود.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر