پنجشنبه ۰۹ فروردين ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار استان بوشهر
مطالب بیشتر
فکرشهر: دولت 85 درصد از هزینه های آبیاری تحت فشار را پرداخت می کند/ 50 درصد هدر رفت آب در اراضی شبانکاره است/ ممنوعیت کشت جالیزی در شبانکاره/ اسامی اراضی تحت پوشش حق آبه سد رییسعلی...
کد خبر: ۶۳۱۸
سه‌شنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۰

فکرشهر: فرماندار دشتستان می گوید دولت 85 درصد از هزینه های آبیاری تحت فشار را پرداخت می کند.

به گزارش فکرشهر، دکتر ارسلان زارع در نشست کارگروه آب، خاک و کشاورزی شهرستان دشتستان که با حضور مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان و رییس سازمان جهاد کشاورزی استان برگزار شد، اظهار داشت: یکی از چالش های جدی و اساسی  استان بوشهر بویژه شهرستان دشتستان موضوع  آب است؛ کم آبی و مصرف فزاینده موضوع یک هشدار جدی برای سال های آینده ی استان، مخصوصا شهرستان دشتستان است.

50 درصد هدر رفت آب در اراضی شبانکاره است

فرماندار دشتستان افزود: شهرستان دشتستان به عنوان قطب کشاورزی استان بوشهر است و این حوزه سهم و تاثیر بسزایی در اشتغال زایی، بهره وری و تولید در این استان دارد.

وی گفت: همچنین یکی از بخش های مهم و تاثیر گذار در تولید صیفی و سایر محصولات کشاورزی شهرستان دشتستان اراضی کشاورزی دشت شبانکاره است.

فرماندار دشتستان با تاکید بر برنامه ریزی و مصرف بهینه آب در شبکه آبیاری و زهکشی شبانکاره اظهار کرد: با توجه به وضعیت منابع آبی در این شهرستان ضروری است، شیوه آبیاری سنتی و الگوی کشت در این دشت مستعد تغییر کند.

دکتر زارع افزایش بهره وری و راندمان، اصلاح شیوه آبیاری، توزیع مناسب آب، جلوگیری از هدر رفت آب و تغییر الگوی کشت را از اهداف مهم طرح توسعه آبیاری و کشت در اراضی دشت شبانکاره عنوان کرد.

زارع بیان کرد: حدود 50 درصد هدر رفت آب در اراضی شبانکاره صورت می گیرد و نیاز است برای برطرف کردن این مشکل علاوه بر تکمیل کانال های درجه سه و چهار، طرح های آبیاری تحت فشار و نوین مورد استفاده قرار گیرد.

وی ادامه داد: مسئولان مرتبط، کشاورزان را نسبت به اجرای طرح های آبیاری تحت فشار ترغیب کنند و دولت نیز برای حمایت از کشاورزان در اجرای این طرح 85 درصد از هزینه های آبیاری تحت فشار را پرداخت می کند.

فرماندار دشتستان گفت: کمیته ای کارشناسی با حضور دستگاه های مرتبط در زمینه چگونگی اختصاص سهمیه آب از سد رییسعلی دلواری به کشاورزان، اصلاح شیوه آبیاری از سنتی به نوین، الگوی کشت، سطح زیرکشت و چگونگی هدر رفت آب در دشت شبانکاره تشکیل و مسائل و مشکلات را از نزدیک رصد و پیگیری کند.

ممنوعیت کشت جالیزی در شبانکاره

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر نیز گفت: یکی از تکالیفی که در شورای عالی کشور با ریاست رییس جمهوری و معاون اول به وزارت نیرو و جهاد کشاورزی تکلیف کردند بحث ارتقای بهره وری و راندمان و کاربرد و مصرف بهتر آب بویژه در مصرف کشاورزی است.

شاپور رجایی افزود: امروز آب در بخش کشاورزی از بهره وری پایینی برخورددار است و هم الگوی کشت و هم برنامه ریزی آبیاری ما دچار مشکل است.

وی اضافه کرد: اراضی دشت شبانکاره که از محل سد رییسعلی دلواری تامین آب می شوند، هشت هزار و 700 هکتار است که در سال آبی 92 برای این اراضی تامین آب انجام شد.

مهندس رجایی یادآورشد: آب این سد از سال گذشته در کانال های درجه یک و دو پایین دست شد که به طور کامل اجرا شده است جریان یافت اما به دلیل کمبود اعتبار کانال های آب درجه 3و 4 این دشت هنوز اجرا نشده است.

وی گفت: هم اکنون تامین آب اراضی دشت شبانکاره انجام شده است اما شیوه آبیاری اراضی سنتی است و این روش باعث هدر رفت بالای آب می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان تاکید کرد: تعیین الگوی کشت در اراضی دشت شبانکاره باید مشخص و نهایی شود که چه نوع محصولاتی در این دشت کاشته شود و جانمایی کشت ها نیز صورت گیرد.

وی بر تشکیل یک نظام بهره وری در اراضی آبیاری شبانکاره تاکید کرد و گفت: هشت هزار و 700 هکتار زمین زیر شبکه آبیاری و کشت در دشت شبانکاره وجود دارد که سالانه 35 تا 40 میلیون متر مکعب آب وارد این شبکه می شود و این نیاز به یک نظام بهره برداری دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر بیان کرد: برای تولید یک کیلوگرم گندم در استان بوشهر بین دو هزار تا دو هزار و 200 هزار لیتر آب مصرف می شود در صورتی که متوسط این عدد در دنیا برای هر کیلو حدود 450 تا 500 لیتر با روش های آبیاری نوین است.

مهندس رجایی یادآورشد: در سطح دشت شبانکاره متوسط عملکرد گندم که شاخص محصول ما در شبکه آبیاری است بین 600 تا 700 کیلو به ازای هر هکتار است که اگر آبیاری نوین انجام شود حداقل انتظار ما سه هزار کیلو در واحد سطح است که پنج برابر می شود و با روش آبیاری می توان عملکرد را افزایش داد.

وی گفت: الگوی کشت مصوب در شبکه آبیاری شبانکاره برای محصول گندم سه هزارو 480 هکتار، جالیز یکهزار و 44 هکتار و جو دو هزار و 175 هکتار است که در مجموع با دیگر محصولاتی همچون پیاز، گوجه فرنگی، کاهو و کلزا هشت هزار و 700 هکتار سطح زیرکشت در این دشت داریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر اظهارکرد: با توجه به محدودیت هایی که در بحث تامین آب و هدر رفت بالای آب در شبکه شبانکاره داریم در سال گذشته تصمیم کارشناسی بر این شد که فقط به غلات آبرسانی شود و در سال جاری کشت جالیز صورت نگیرد.

رجایی افزود: اما به دلیل این که تعدادی از کشاورزان و بهره بردارن با اجاره اراضی، یا تسطیح اراضی و یا خرید بذر هزینه هایی را متقبل شده بودند این موضوع به مسوولان منعکس شد.

وی اضافه کرد: در این ارتباط قرارشد برای فقط یک سال زراعی (سال جاری) مساعدت هایی در ارتباط با آبیاری سطحی برای کشت جالیز صورت گیرد و در این زمینه امسال آب منطقه ای تامین آب کشت اراضی جالیزی را در سطح محدودی انجام خواهد داد.

رجایی گفت: سعی می کنیم خسارتی به کشاورزان وارد نشود و آنان نیز کمک کنند تا با اجرای الگوی کشت، اصلاح شیوه آبیاری، تشکیل تشکل های آب بران و نظام بهره وری در شبکه شاهد بهره برداری نمونه در الگوی مصرف آب در کشور باشیم.

وی گفت: در سال آینده اولویت اول اجرای روش های آبیاری نوین و تحت فشار در دشت شبانکاره در سطوح زیر کشت جالیز و سایر محصولات به غیر از غله است.

مدیرعامل آب منطقه ای استان بوشهر افزود: در سال های دوم و سوم نیز برنامه اجرای آبیاری تحت فشار در اراضی زیر کشت غلات در دستور کار آب منطقه ای قرار خواهد گرفت.

وی اظهارکرد: از کشاورزان انتظار داریم روش های آبیاری تحت فشار را در این بازه در اراضی زیر کشت جالیز اجرا کنند تا در سال آینده با مشکل روبرو نشوند.

رجایی با تاکید بر تشکیل تشکل های آب بران در دشت شبانکاره اظهارکرد: برای ایجاد شبکه آبیاری مدرن دراین دشت اولین انتظار ما از کشاورزان منطقه تشکیل تعاونی آب بران است.

قابلیت کشت منطقه شبانکاره

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر نیز خواستار تسطیح اراضی، اجرای کانال های درجه سه و چهار، تنوع کشت و اجرای آبیاری تحت فشار در دشت شبانکاره شد.

نوذر منفرد بیان کرد: کشت جالیز در منطقه شبانکاره از قابلیت های این دشت است و در این ارتباط باید شیوه آبیاری تغییر کند و تنوع کشتی نیز بوجود آید تا شاهد افزایش بهره وری در این منطقه باشیم.

وی اضافه کرد: توانمند سازی کشاورزان منطقه برای پرداختن به تولید به جای اجاره دادن اراضی خود ضروری است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر یادآورشد: در سال گذشته 110 هزار تن گندم در این استان تولید که می توان با اجرای طرح های نوین آبیاری و کشاورزی، بهره وری این محصول را افزایش داد.

وی با تاکید بر اجرای طرح های آبیاری تحت فشار در دشتستان گفت: هیچ گونه محدودیتی در اجرای طرح های آبیاری تحت فشار نداریم.

اراضی تحت پوشش حق آبه سد رییسعلی

معاون مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان بوشهر نیز گفت: دغدغه اصلی کشاورزان ما وضعیت آب و توزیع آن است که باید آن را بهینه کنیم.

رحیم خادمی افزود: امروز دیگر آبیاری سطحی برای محصولات سبزی و صیفی جات پیشنهاد نمی شود و باید روش های نوین آبیاری جایگزین شیوه های سنتی شود.

بخشدار شبانکاره نیز گفت: سد رییسعلی دلواری به عنوان یک پروژه ملی ظرفیت های زیادی در امر توسعه این بخش و استان دارد که علاوه بر مصارف مختلف آن دشت شبانکاره که شامل اراضی گلدشت، میلک، پلنگی، بویری، بنه عباس، شبانکاره شمالی و سیاه منصور است جزء حق آبه این سد تعریف شده اند.

مسلم سلیمانی افزود: 234 کیلومتر کانال های اصلی، درجه یک و دو و زهکش ها در پایین دست سد با اعتبار 385 میلیارد ریال اجرا شده که در واقع زیرساخت هایی فوق العاده مناسب برای توسعه کشاورزی منطقه است.

وی با بیان این که 70 درصد مردم این منطقه از راه کشاورزی امرار معاش می کنند یادآور شد: برای تکمیل این پروژه اجرای کانال های درجه سه و چهار ضروری است که در کارگروه آب و خاک شهرستان مصوب شد با عنایت استاندار اعتبار لازم آن از بخش ملی و استانی در سال آتی تخصیص داده شود.

سلیمانی گفت: کشاورزان نیز با توجه به تسهیلات خوبی که دولت در حوزه آبیاری نوین و کشت مکانیزه در نظر گرفته برای بهره وری بیشتر از این ظرفیت ها دراین زمینه تلاش جدی داشته باشند.

منبع:پرتال فرمانداری دشتستان

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر