شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
کد خبر: ۶۴۴۲۰
شنبه ۰۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۷

فکرشهر: با انگشتتان یک سانتی‌متر را مشخص کنید. حالا همین را به ۱۰ هزار قسمت تقسیم کنید. این یعنی میکرون. هوای تهران ۸ روز متوالی است که آلوده شده و چیزی که باعث کاهش دید شده، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است. حالا به این فکر کنید که چقدر از این ذره‌ها باید در هوای شهر مانده باشد که دید افقی‌مان را محدود کرده باشد.

به گزارش فکرشهر، «همشهری» در ادامه نوشت: سالانه ۱۰ هزار تن ذرات معلق در تهران تولید می‌شود و این یعنی به‌طور متوسط روزی ۲۷ تن ذرات میکرونی مستقیم وارد هوا می‌شود. کامیون‌ها، اتوبوس‌ها و سواری‌ها نقش اصلی را در حجم تولیدی دارند و مونواکسیدکربن را هم موتورسیکلت‌ها به هوای تنفسی اضافه می‌کنند. کاش کار به همین‌جا ختم شود. جو تهران هم این آلاینده‌ها را که سالانه ۶۹۰ هزار تن هستند، باز تولید می‌کند و دوباره برای خودمان می‌فرستد. یعنی به‌طور متوسط روزانه ۱۹۱۷ تن آلاینده‌ در تهران تولید می‌شود و وقتی باد نیاید، روزگار هوا همین می‌شود که می‌بینید. فرسودگی، کیفیت نازل قطعات خودرویی، بی‌اعتنایی خودروساز به گارانتی دائم کاتالیست و پایین بودن سطح استاندارد معاینه فنی باعث می‌شود با کوچک‌ترین ترافیکی، هوای شهر به اغما برود.

قانون داریم، اجرا چطور؟

انبوهی از قوانین بلندبالا طی ۲۸ سال اخیر در حوزه کاهش آلودگی هوا تصویب شده که گاه بسیار مؤثر و کارا بوده و هست اما اینکه به کدام‌یک عمل شده و کدام‌یک در مسیر اجرا قرار گرفته‌اند، شرایط فعلی بحران هوا، گویاست. بی‌شک مهم‌ترین بحث در این شرایط فقدان نظارت بر روند اجراست. اینکه کوهی از قوانین داشته باشیم، ذره‌ای از ذرات معلق را رفع نمی‌کند و باید پس از قانون، نظارت بر اجرا به‌طور سفت و سخت مورد توجه قرار گیرد. مجلس عالی‌ترین نهاد نظارتی است که در این زمینه وظایف اصلی را دارد. سازمان محیط‌زیست به‌عنوان ناظر کل کشور و حتی شوراهای شهر همگی در این بخش مقصرانی هستند که هیچ‌گاه برای آلودگی هوا دل نسوزانده‌اند و یا اگر عملکردی داشته‌اند، هیچ‌گاه این عمل از سوی نهادهای قضایی مورد پیگیری قرار نگرفته است. برای نمونه به آخرین گفته‌های رئیس سازمان بازرسی درباره پرونده متهمان آلودگی هوا مراجعه کنید. زمستان۹۶ قرار بود مقصران را به سران سه‌قوه اعلام کنند و پس از آن خبر دیگری منتشر نشد و انگار به بایگاهی سپرده شده باشد.

روی دیگر سکه

هرگاه قانون در این کشور برای کاهش آلودگی هوا اجرایی شده، موفقیتی چشمگیر را نصیب مردم کرده است. سال۸۱ سرب از بنزین حذف شد. سال ۸۲ پیکان به تاریخ پیوست. سال۹۷ معاینه فنی خودروهای مکانیزه کنترل شد و هرکدام از این اقدامات، اثری فوق‌العاده در کاهش آلودگی هوا داشتند. اما قوانین زمین مانده بسیاری وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود و جدول این گزارش به آنها می‌پردازد.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر