جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار سیاست
مطالب بیشتر
کد خبر: ۶۴۴۶۸
دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۱

فکرشهر: «رییس مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگوی امروز خود دربارۀ تقلیل این گزارۀ مشهور از امام خمینی که «مجلس در رأس امور است» و دربارۀ قانون گذاری موازی در شوراهایی چون «شورای عالی فضای مجازی» و اخیراً «شورای عالی هماهنگی اقتصادی» به اضافۀ «هیأت عالی نظارت در مجمع» ۵ توضیح داد».

به گزارش فکرشهر، مهرداد خدیر در ادامه در عصر ایران نوشت: اول این که «در رأس بودن مجلس به این معنی نیست که در همۀ امور دخالت کند کما این که رهبری به عنوان عالی‌ترین مقام نیز در همۀ امور دخالت نمی‌کنند».

دوم این که «این شوراها قانون‌گذاری نمی‌کنند سیاست‌گذاری می‌کنند».

سوم این که انتقاد به هیأت عالی نظارت در مجمع را پذیرفت و گفت این اتفاق بعد از آیت الله هاشمی رفسنجانی رخ داده حال آن که «قرار بود مشورتی باشد».

چهارم این که «شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا» دایمی نیست و موقت است و به خاطر شرایط جدید – تحریم‌های آمریکا و خروج از برجام- ایجاد شده است.

توضیح یا توجیه پنجم هم این بود که برخی از این شوراها در زمان امام و در دهۀ اول جمهوری اسلامی هم وجود داشته است.

با ستایش خبرنگاری که این پرسش را مطرح کرد - و نویسندۀ این سطور هم اگر می‌خواست پرسشی را با آقای علی لاریجانی در میان گذارد، همین بود – دربارۀ این توضیحات ۵ گانه می‌توان این نکات را یادآور شد:

۱. سؤال مشخص است. اگر مجلس در رأس امور است چرا در امر خُردی مانند قیمت بنزین (خُرد از حیث مباحث اقتصادی و نه تبعات اجتماعی) هم به بازی گرفته نمی‌شود؟

۲. در توضیح دوم گفته‌اند آن شوراها سیاست‌گذاری می‌کنند قانون‌گذاری نمی‌کنند. به این بهانه می‌توان پرسید اگر قانون‌گذاری ذیل سیاست‌گذاری است مجلس بالاتر است یا شوراهای عالی؟ در شرکت‌ها و مؤسسه‌ها تکلیف روشن است. هیأت‌های امنا و هیأت‌های مدیره مصوباتی دارند و مدیر عامل اجرا می کند. حالا سؤال این است نسبت مجلس با این شوراهای عالی دقیقاً چیست؟

۳. در توضیح سوم انتقاد را پذیرفته‌اند و حتی ایشان هم دخالت‌های هیأت نظارت در مجمع را قابل قبول نمی‌داند. همین که این یک فقره را پذیرفته‌اند جای شُکر دارد اما می توان پرسید به عنوان عضو مجمع چه اقدامی یا اعتراضی انجام داده اند؟

۴. گفته اند شورای عالی هماهنگی اقتصادی دایمی نیست و موقت است. اما آیا این موقت هم مثل موقت هایی چون امام جمعه های موقت و توقیف های موقت، عملا دایمی نمی شود و آیا اگر شرایط تغییر کند ( آمریکا به برجام بازگردد) شورا به خودی خود منحل خواهد شد؟

۵. دست آخر گفته اند «برخی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی» در زمان امام هم سابقه داشته است.

درست گفتند اما کامل نگفتند.

کامل این است:

برخی مانند شورای تشخیص مصلحت، در بازنگری قانون اساسی لحاظ شدند و مجمع تشخیص مصلحت به قانون اساسی راه یافت. حال آن که شورای عالی انقلاب فرهنگی بیرون ماند.

این هم قابل یادآوری است که در اواخر حیات امام خمینی، جمعی از نمایندگان دربارۀ همین امور فراقانونی نامه ای به رهبر فقید انقلاب نوشتند و از قانون‌گذاری به موازات مجلس، ابراز نگرانی کردند.

جالب این که نامه درست در همین آذر ماه (سال ۶۷) نوشته شد و ایشان تصریح کردند:

«مطلبی که نوشته‌اید کاملاً درست است. ان‏ شاءاللّه‏ تصمیم دارم در تمام زمینه ‏ها وضع به صورتی درآید که همه طبق قانون اساسی حرکت کنیم. آنچه در این سال ها انجام گرفته است در ارتباط با جنگ بوده است. مصلحت نظام و اسلام اقتضا می‌کرد تا گره‏‌های کور قانونی سریعاً به نفع مردم و اسلام باز گردد. از تذکرات همۀ شما سپاس‌گزارم و به همۀ شما دعا می‌کنم.»

بنا بر این اگر قرار است ارجاع به امام باشد این نامه ارجح است.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر