پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار سیاست
مطالب بیشتر
کد خبر: ۷۷۵۶۵
سه‌شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۳

فکرشهر: یکی از سؤالات جدی که درباره بحث برداشته شدن تحریم‌های تسلیحاتی ایران در فضای مجازی مطرح می‌شود، این است که مشتریان احتمالی سلاح‌های ایرانی چه کشورهایی هستند و اینکه آیا واقعاً کسی حاضر است برای سلاح‌های ایرانی هزینه کند؟

به گزارش فکرشهر،‌ روزنامه «جوان» در ادامه نوشت: در پاسخ به این سؤال باید گفت که هم گزارش نهادهای امریکایی و هم اظهارات مقام‌های رسمی خودمان نشان می‌دهد صنایع تسلیحاتی ایران یک سیستم پویا و در حال تولید است که اتفاقاً مشتریان جدی در اطراف و اکناف دنیا دارد.

در سال‌های بعد از تمام‌شدن جنگ تحمیلی و به راه افتادن صنایع دفاعی بومی در ایران، صادرات نظامی کشورمان با محصولاتی مثل مهمات و تسلیحات سبک آغاز شده و در دوره‌هایی، بر اساس آنچه اعلام شده بود چیزی نزدیک ۴۰ الی ۵۰ کشور دنیا محصولات مختلف ایرانی را خریداری کرده‌اند که در این میان می‌توان به سیستم‌های اپتیک، تفنگ‌های تک‌تیرانداز، موشک‌های ضدزره و هواپیماهای بدون سرنشین اشاره کرد.

خوشبختانه دوران اصلی شکوفایی ایران در حوزه تسلیحاتی با تحریم‌های نظامی و در کنار آن اوج گرفتن نبرد دولت‌های عراق و سوریه با گروه‌های تروریستی همراه بود که سبب شد ایران بتواند در حوزه‌های گوناگون تسلیحاتی پیشرفت‌های خود را به رخ بکشد.

یکی از محصولاتی که توانسته است جای خود را در میان رزمندگان جبهه مقابله با تروریسم تکفیری باز کند، سلاح «صیاد» است. این سلاح از همان آغاز درگیری‌ها به عنوان یک سلاح راهبردی علیه گروه‌های تروریستی توسط محور مقاومت به کار رفت.

تجربیات گوناگون در این باره سبب شد تا مدل دیگری از این سلاح با نام «صیاد ۲» نیز توسط صنایع دفاعی کشورمان ساخته شود. هم اکنون علاوه بر عراق و سوریه کشورهایی همچون افغانستان و پاکستان نیز خواستار دریافت این سلاح و آزمایش آن هستند چرا که صیاد نسبت به سلاح‌های مشابه خود هم قیمت پایین‌تری دارد و هم می‌توان آن را به راحتی تعمیر کرد.

علاوه بر سلاح صیاد، موشک‌های ضدزره و ضدتانک «دهلاویه» نیز از محصولاتی هستند که به خوبی امتحان خود را در محور مقاومت پس داده‌اند. زمانی که تروریست‌های محور عبری و عربی در سوریه مجهز به موشک ضدتانک تاو بودند، این موشک دهلاویه بود که توانست توازن را به نفع نیروهای سوری و حزب‌الله پس دهد. موشک دهلاویه نمونه بهبودیافته موشک ضدتانک روسی «کونکورس» با توان هدایت لیزری است.

هم اکنون نمونه‌های متنوعی از این موشک با کاربردهای گوناگون تولید می‌شود. همچنین کلاهک‌های مختلف از جمله خرج عمیق و هواسوز که به خوبی امتحان خود را در جبهه‌های نبرد سوریه و عراق با انهدام خودروهای انتحاری و همچنین سنگرهای بتنی تروریست‌ها پس داده‌اند، تولید می‌شود. این سلاح نیز از جمله تسلیحاتی است که می‌تواند در بازارهای تسلیحاتی ایران مشتری‌های خوبی داشته باشد.

ایران در حوزه پهپادها نیز پیشرفت‌های شگرفی داشته است کمااینکه پهپادهای بدون سرنشین ایران همچون «ابابیل» نه تنها در جبهه‌های نبرد بلکه در حوزه‌هایی همچون کنترل مرزها توانسته است دستاوردهای مهمی داشته باشد. سایت مشرق در گزارشی با اشاره به این مسئله می‌نویسد: امروزه بازار بسیار رو به گسترشی برای پرنده‌های بدون‌سرنشین به خصوص نمونه‌های مسلح آن وجود دارد. پهپادی مثل «مهاجر۶» یا ابابیل به همراه مهمات هدایت‌شونده «قائم» را می‌توان یک ترکیب ایده‌ال برای بسیاری از کشورهای دنیا در نظر گرفت، لذا به نوعی می‌توان پهپادها را به عنوان یکی از پرامیدترین محصولات دفاعی ایران برای بازار صادرات در نظر گرفت. ایران پیش از این نمونه‌ای از پهپادهای خود را به کشورهای دیگر صادر کرده و صحبت‌هایی مبنی بر صادرات پهپادها به برخی دیگر از کشورهای امریکای لاتین نیز بوده است.

یکی دیگر از بازارهای مهم تسلیحاتی برای ایران فناوری‌های راکتی و توپخانه‌ای ایران است که به مرحله مهمی از توسعه رسیده است، البته هنوز صنایع موشکی ایران تحت تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد و نمی‌توان به دنبال مشتریان بین‌المللی برای آن بود، اما محصولات فرعی آن همانند توپخانه‌های راکتی می‌تواند مشتری‌های پر و پا قرصی داشته باشد.

راکت‌های سری «فجر» هدایت‌شونده از دیگر گزینه‌های بسیار جذاب برای صادرات تسلیحاتی ایران است. امروزه بسیاری کشورها به دنبال افزایش دقت راکت‌های مورد استفاده در سازمان رزم توپخانه خود و برخی کشورهای محدود در حال ارائه راکت‌های هدایت‌شونده در این بخش هستند و با دریافت این سفارش‌ها در کنار ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در سطح صنایع دفاعی و شرکت‌های تابعه و نیروهای دانشگاهی، حجم قابل توجهی از ارزآوری به صورت قابل اطمینان و ادامه‌دار برای کشور ایجاد می‌شود.

اظهار نظر مقامات ایرانی نیز نشان می‌دهد ایران قصد حضور جدی در این عرصه دارد، به عنوان مثال امیر حاتمی وزیر دفاع کشورمان در گفت‌وگویی تلویزیونی با اشاره به حیرت کشورهای خارجی از رشد صنایع تسلیحاتی ایران می‌نویسد: یکی از وزرای کشورهای خارجی که خودشان هم کشور توانمندی هستند، وقتی از ایران رفت، در گزارشی به رئیس‌جمهورشان از پیشرفت‌های ایران گفته بود، رئیس آن کشور در اولین ملاقات با رئیس‌جمهور ما پیشنهاد همکاری برای تولید داده بود.

وزیر دفاع با بیان اینکه در حوزه موشکی یک قدرت قابل اعتنا هستیم، تأکید کرد: در حوزه زمینی، همه اقلام دفاعی از تانک تا توپ و خمپاره و ضدزره و خودرو را برای فروش داریم، همچنین در حوزه هوایی نیز توانمندی منحصربه‌فردی در تعمیر و نگهداری هواگردهای غربی و شرقی داریم.

امیرحاتمی در ادامه تصریح کرد: ما در حوزه پهپاد جزو پنج‌شش قدرت اول جهان هستیم و در حوزه دریایی نیز انواع شناورها از زیردریایی تا شناور را می‌سازیم و آن‌ها را در سطح قدرت‌های بزرگ تسلیح می‌کنیم.

وی با تأکید بر اینکه در حوزه پدافند هوایی سامانه «باور ٣٧٣» را با بالاترین برد و ارتفاع ساختیم و سامانه‌های دیگر نظیر «١٥ خرداد» و «سوم خرداد» را هم داریم، گفت: ما طیف گسترده‌ای از تجهیزات را داریم که با رعایت مقرراتی که جمهوری اسلامی به آن پایبند است، به کشورهایی که از این تسلیحات علیه دیگران استفاده سوء نکنند و فقط دنبال دفاع مشروع باشند، می‌فروشیم.

وزیر دفاع تصریح کرد: ما مثل امریکا نیستیم که عربستان و امارات را به جان مردم یمن انداخت تا سلاح بفروشد.

امیر حاتمی در پایان افزود: کارآمدی و قیمت ارزان جزو مؤلفه‌های مهم محصولات دفاعی ایران است.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر