شنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار جامعه
مطالب بیشتر
کد خبر: ۸۱۱۵۷
دوشنبه ۰۸ دی ۱۳۹۹ - ۰۴:۲۴

فکرشهر: فیلم مستند «معضل اجتماعی» (Social Dilemma) به بیان بخشی از واقعیات دنیای مجازی می‌پردازد؛ موضوعی که در عرصه مستند کمتر به آن پرداخته شده است. این فیلم به کارگردانی جف آردوسکی، با حضور مدیران و متخصصان رسانه‌ای از جمله کارکنان گوگل، فیسبوک، توییتر، از استریم نتفلیکس در سال ۲۰۲۰ پخش شد.

به گزارش فکرشهر، روزنامه «کیهان» با این مقدمه نوشت: «مستند معضل اجتماعی به اعتیاد به اینترنت و سوءاستفاده رسانه‌های مجازی مانند فیسبوک، گوگل و توییتر می‌پردازد و سعی دارد پرده از سوءاستفاده‌های سیاسی برخی از این شبکه‌ها بردارد. مستند «معضل اجتماعی» به قدرت بزرگی به نام فضای مجازی‌ اشاره می‌کند که اگر با اخبار فیک و دروغین کنترل و هدفمند شود تبدیل به یک معضل اجتماعی برای جامعه هدف می‌شود، مانند ماجرای پیتزا گیت و مخالفان نظریه گالیله در اینترنت که مردم دروغ‌ها را زودتر باور می‌کنند و اخبار فیک شش برابر سریع‌تر از اخبار واقعی اثرگذار خواهد بود و می‌توان آشوب‌ها را به وسیله فیک‌نیوزها کنترل و هدایت کرد!

مستند معضل اجتماعی به درستی نقش اخبار دروغین در رسیدن دولت‌ها و مخالفان به اهدافشان را نشان می‌دهد. داعش در فضای مجازی با استفاده از این روش دست به تبلیغات گسترده زد و حتی اقدامات وحشیانه تروریستی خود را در جهت ایجاد رعب و وحشت و سرکوب روحیه مقاومت مردمی به صورت زنده در بستر فضای مجازی به نمایش گذاشت.»

در بخش دیگری از این گزارش می‌خوانیم: «فیسبوک اعلام کرده است که حساب‌های کاربری روسی در این شبکه اجتماعی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا، اقدام به تشکیل ۱۲۹ جریان مخالف و رویداد ضدآمریکایی کرده‌اند.

به نقل از رویترز، شرکت فیس‌بوک در بیانیه‌ای کتبی خطاب به کنگره، شهادت داده و اعلام کرد که تعداد زیادی از حساب‌های کاربری فعال در این شبکه اجتماعی اقدام به جریان‌سازی‌هایی در روند انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده آمریکا کرده‌اند که به انتشار اخبار دروغین و کذب می‌پرداخته‌ و کاربران بسیاری را نیز در فضای مجازی به گمراهی و تصمیم نادرست کشانده‌اند.

در سال ۲۰۲۰ نیز اخبار جعلی کرونا و نامیدن ویروس کرونا به ویروس چینی باعث التهاب در جامعه شد ولی ترامپ نتوانست از این جریان استفاده کند و افکار عمومی جهانی علیه فاشیسم و عملکرد او باعث شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ شد.»

در بخش دیگری از این گزارش می‌خوانیم: «آمدنیوز با خبرهای دروغ خود شروع به جذب مخاطب کرد و با بیان یک درصد از کل واقعیت و گنجاندن دروغ‌های خود توانست مخاطبان زیادی را جذب کند چون اطلاعات دروغ باعث سریع‌تر جذب‌شدن مخاطب به رسانه می‌شود و حتی دست به عملیات مسلحانه زد و برخی از عملیات‌ها توسط روح الله زم لو رفت، مانند عملیات خان‌طومان که مشخص شد از طریق روح‌الله زم لو رفته است و تعدادی از مدافعین حرم بخاطر خیانت زم به شهادت رسیدند، با استفاده از قدرت رسانه خود سرمایه‌های معاندین را جذب و به عنوان گرداننده اصلی شبکه‌های ضد انقلاب فعالیت می‌کرد.

روح الله زم با همکاری شبکه‌های جاسوسی شروع به نشر اخبار دروغ کرد که سازمان اطلاعات جاسوسی فرانسه نقش اساسی را در این زمینه ایفا کرد و با دروغ‌پراکنی توانستند مخاطبان زیادی را جذب کنند. خبر دروغ چندین برابر اثرگذارتر از خبر واقعی است و با گفتن تکه کوچکی از پازل حقیقت، دروغی بزرگ را به خورد مخاطب می‌دهند. البته با هوشمندی اطلاعات سپاه، شاه‌مهره جاسوسی فرانسه و اتحادیه اروپا دستگیر و پای میز محاکمه کشانده شد؛ اقدامی که تا مدت‌ها دستگاه‌های اطلاعاتی استکبار را در شوک فرو برد.»

در ادامه این گزارش آمده است: «سازمان ملل متحد از نقش فیس‌بوک در کشتار اقلیت روهینگیا در میانمار پرده برداشت. براساس این گزارش، دولت آنک سان سوچی و برخی ژنرال‌های ارتش میانمار در کشتار «به قصد نسل‌کشی» و «تجاوز گروهی» در مناطق سکونت مسلمانان روهینگیا در استان راخین، از برخی شبکه‌های اجتماعی معروف همچون فیس‌بوک بهره برده‌اند.

در همین گزارش آمده است آنها در واقع از فیس‌بوک به عنوان «کاتالیزور» استفاده کرده به نحوی که گفتمان مبتنی بر «نفرت» از اقلیت روهینگیا را در آن رواج می‌دادند. این در حالی است که به رغم محدودیت دسترسی مستقیم به رسانه‌های اجتماعی بزرگ در میانمار، این شبکه‌ها از محبوبیت و تأثیر بسیار زیادی در این کشور برخوردارند.

یک گزارش مستقل می‌گوید که در میانمار از فیسبوک برای گسترش خشونت آنلاین استفاده شده است و این شبکه اجتماعی نتوانسته مانع ترویج خشونت و اقدامات ضد حقوق بشر شود، فیسبوک این مسئله را تایید کرده است.

این تحقیق که به سفارش خود فیسبوک انجام شده نشان می‌دهد که فیسبوک به «بستر مناسبی» برای گسترش فعالیت‌های ضد حقوق بشری تبدیل شده بود.

این تحقیق به دنبال افزایش خشونت‌ها در این کشور علیه اقلیت مسلمان روهینگیا و هشدار سازمان ملل درباره وقوع نسل‌کشی انجام شد.
به دنبال افزایش خشونت علیه مسلمانان روهینگیا در میانمار، دو ماه پیش، سازمان ملل متحد اعلام کرد که رهبران نظامی میانمار باید به اتهام نسل‌کشی محاکمه شوند.»

کیهان در ادامه می‌نویسد: «آسیای مرکزی یکی از مناطق مورد توجه داعش برای شکل‌دهی به شبکه هواداری فرامرزی از سلول‌های تروریستی با هدف انجام اقدامات تروریستی در مناطق نبرد در سوریه و عراق است. داعش تلاش نموده از بستر فضای مجازی و ابزارهای نوین ارتباطی آن از جمله شبکه های اجتماعی به ویژه تارنمای خودساخته خلافت بوک در راستای جذب و آموزش افراد این منطقه و ایجاد شبکه ای از سلول های تروریستی استفاده نماید.

این مقاله تلاش می‌نماید چگونگی عملکرد داعش در بستر فضای مجازی و نیز نحوه به‌کارگیری شبکه‌ای از سلول‌های تروریستی در آسیای مرکزی را بررسی نماید.

در پاسخ به این سؤال که داعش چگونه شبکه‌ای از سلول‌های تروریستی در آسیای مرکزی ایجاد نموده است؟ نگارندگان معتقد هستند که داعش از طریق انتشار پیام های تبلیغی خود در بستر فضای مجازی به جذب و آموزش نیرو و ایجاد شبکه‌ای از سلول‌های تروریستی در آسیای مرکزی مبادرت نموده است.»

کیهان در پایان، گزارش خود را اینگونه جمع‌بندی کرده است: «فضای مجازی نیاز به ساماندهی و یک پیکربندی دارد تا از این بی‌سامانی خارج و شبکه داخلی اینترنت نیز باید اجرا شود و پیام‌رسان قدرتمند داخلی با پهنای باند و امنیت بالا باید ایجاد شود تا دیتای داخلی به خارج راه پیدا نکند و اطلاعات مخاطبان حفاظت شود.»

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر