شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار استان بوشهر
مطالب بیشتر
فکرشهر: جم از جمله مناطق کهن و باستانی در جنوب ایران زمین است که پیشینه تمدنی طولانی دارد و هم اکنون آثار باستانی زیادی در منطقه موجود است.\n\nدر راستای معرفی بیشتر تاریخچه جم، آداب، رسوم و فرهنگ مردم نیاز است موزه مردم شناسی جم راه‌اندازی شود.\n\nبه گزارش فکرشهر، اين موزه بيانگر فرهنگ، آداب و رسوم، اعتقادات، پوشاك و سنن اجتماعی مردم با فرهنگ و ادب جم خواهد بود، همانطوری که بسیاری از شهرستان های کشور، موزه مردم شناسی دارند.
کد خبر: ۱۳۸۸۱
سه‌شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۰۶

فکرشهر: جم از جمله مناطق کهن و باستانی در جنوب ایران زمین است که پیشینه تمدنی طولانی دارد و هم اکنون آثار باستانی زیادی در منطقه موجود است.

\n\n

در راستای معرفی بیشتر تاریخچه جم، آداب، رسوم و فرهنگ مردم نیاز است موزه مردم شناسی جم راه‌اندازی شود.

\n\n

به گزارش فکرشهر، اين موزه بيانگر فرهنگ، آداب و رسوم، اعتقادات، پوشاك و سنن اجتماعی مردم با فرهنگ و ادب جم خواهد بود، همانطوری که بسیاری از شهرستان های کشور، موزه مردم شناسی دارند.

\n\n

پيشينه موزه در ايران با سفرهای ناصرالدين شاه قاجار به اروپا در سال ۱۲۹۳ خورشیدی آغاز شد، او پس از مشاهده آثار و نقاشی های موجود در موزه های کشورهای اروپایی، اقدام به ايجاد محلي مشابه در کاخ گلستان برای جمع آوری اموال و اشیای دربار کرد.

\n\n

در سال‌های بعد به ترتیب در تهران و بسیاری از شهرستان های کشور انواع موزه ها ایجاد شد.

\n\n

ظرفیت‌های منطقه جم و ریز

\n\n

شهرستان جم با داشتن تاریخ، فرهنگ و تمدن کهن شایسته داشتن یک موزه به‌ویژه موزه تخصصی مردم شناسی است.

\n\n

در موزه مردم شناسی جم می توان از انواع اشیا و اسناد و لباس‌های محلی و همچنین وسایلی که از شاخ و برگ نخل تولید می‌کنند همانند انواع سبد، جارو و... و همچنین وسایل کشاورزی و پرورش نخل و برداشت محصول خرما را به نمایش گذاشت.

\n\n

حتی در این موزه می توان بخشی از آثار تاریخی جم را نیز به نمایش گذاشت.

\n\n

برای تجهیز موزه، مردم جم نیز اشیاء و اسناد و وسایل مربوط به موزه را اهدا خواهند کرد و قطعا در ماندگاری گردشگران و معرفی بیشتر منطقه موثر است.

\n\n

زیبنده نیست که منطقه جم با فرهنگ غنی و تاریخی کهن و با وجود اینکه در همسایگی خلیج فارس و همچنین در مرز با استان فارس واقع شده است و با استعداد گسترده در گردشگری، از نعمت داشتن یک موزه مردم شناسی محروم باشد؛ نیاز است متولیان امر برای ایجاد زیرساخت های مورد نیاز، ورود کنند.

\n\n

لزوم معرفی فرهنگ غنی و پرمایه جم

\n\n

پژوهشگر حوزه جامعه شناسی جم گفت: جم باتوجه به پیشینه باستانی و تاریخی آن و موقعیت جغرافیایی‌اش کمتر در معرض اختلاط و هجوم بوده است.

\n\n

احمد نوبخت افزود: شهرستان جم عنصرهای منحصر فرهنگی و اجتماعی را دارا است که می‌توان با ریشه‌شناسی و مستند سازی به پاسداشت آنها اقدام کرد.

\n\n

وی افزود: پوشش، تغذیه و کسب و کارهای سنتی را می‌توان به خوبی در معرض دید گذاشت چرا که جم امروز معجونی از فرهنگ اقوام ایرانی ترک، لر، بلوچ، ترکمن، عرب و... شده است.

\n\n

نوبخت بیان کرد: در راستای معرفی فرهنگ غنی و پرمایه جم، ایجاد موزه مردم شناسی ضرورت دارد اگر در این برهه چنین فعلی تحقق پیدا نکند قدر مسلم عناصر ناب و در خور زیست بوم جم برای همیشه به فراموشی مطلق و خاموشی محض می گراید.

\n\n

این پژوهشگر حوزه جامعه شناسی جم اضافه کرد: جهانی شدن با هاضمه قوی و نای فراخش هر چیزی را می بلعد و آن امر را به یکسانی و یک شکلی بدل می‌کند.

\n\n

نوبخت عنوان کرد: بنابراین ابزارها و بعد مادی فرهنگ اگر اکنون مستندسازی نشود دیگر اثری از آن نخواهیم یافت.

\n\n

وی ادامه داد: زمینه‌هایی چون ابزارهای سنتی پخت و پز، ابزارهای سنتی کشاورزی به ویژه کاشت، داشت و برداشت محصولات و ابزارهای دامداری، ابزارهای نگهداری و مراقبت و درمان نوزادان بخشی از ده‌ها عنصر فرهنگی است که می توان تجسم بخشید و در معرض شناخت دیگران قرار داد.

\n\n

ایجاد موزه مردم شناسی در جم ضروری است

\n\n

رئیس شورای اسلامی شهرستان جم نیز گفت: آداب و سنن و رسوم یك جامعه یا شهر و روستا در واقع بخشی از فرهنگ آن خطه به حساب می آید.

\n\n

علی پریشان خاطرنشان کرد: گویش‌ها، پوشش‌ها، معماری و نحوه امرار معاش همگی را می‌توان تحت عنوان فرهنگ یا خرده فرهنگ برای یک جامعه تعریف كرد.

\n\n

وی افزود: سبك و سیاق زندگی امروز و تمایل به زندگی ماشینی و ابزارآلات صنعتی و پیشرفته كه امری اجتناب ناپذیر و جز‌ء لاینفك زندگی جامعه امروز شده است سبب شده كه مردم به خصوص نسل جوان از آداب و سنن گذشته فاصله بگیرند.

\n\n

پریشان گفت: برای نسل جوان امروز شهرستان و همچنین اختلاط فرهنگی نشات گرفته از سیل جمعیت در این خطه، ایجاد موزه مردم شناسی در جم ضرورت دارد.

\n\n

رئیس شورای اسلامی شهرستان جم حفظ آداب و سنت‌های گذشتگان و انتقال آن به جوانان و نسل جدید بومیان این خطه و معرفی کرد و گفت: شناخت بهتر این فرهنگ در حوزه‌های مختلف به غیر بومیان و ساكنان جدید شهرستان از ضرورت‌های ایجاد موزه مردم شناسی جم است.

\n\n

وی ادامه داد: پیگیری این موضوع و ایجاد چنین جایگاهی وظیفه همه مردم، شوراها و ساكنان همیشه جاوید دیار جم است و امیدوارم محقق شود.

\n\n

منبع:مهر

\n

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر