شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار سیاست
مطالب بیشتر
کد خبر: ۵۷۶۶۳
دوشنبه ۱۷ تير ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۷

فکرشهر: مدیر موزه‌ها و اموال منقول تاریخی معتقد است مکانی که هم‌اکنون ظرفیت تبدیل‌شدن به مرکز تشریفات ریاست‌جمهوری را داشته باشد، محل فعلی زندان اوین است.

به گزارش فکرشهر، روزنامه اعتماد نوشت: خبر واگذاری طبقه سوم موزه هنرهای زیبا در مجموعه سعدآباد به نهاد ریاست‌جمهوری در حالی مطرح شد که این موزه در حال حاضر یکی از غنی‌ترین مجموعه‌های نقاشی کشور است و آثاری از دوره صفوی تا به امروز در این موزه نگهداری می‌شوند و در معرض عموم قرار دارند. با این که در اخبار گفته شده بود نامه واگذاری این موزه به ریاست جمهوری به دست محمد خیاطیان امضا شده است. با این حال، معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی در گفت‌وگو با «اعتماد» خبر از منتفی بودن احتمالی این واگذاری داد.

با این که همچنان تکلیف هدایای ریاست‌جمهوری که در آخرین روزهای ریاست احمدی‌نژاد از مجموعه سعدآباد خارج شدند معلوم نیست، ابهام و سردرگمی در نحوه مدیریت و نگهداری از این هدایا به چشم می‌خورد، هدایایی که در اصل به تمام مردم ایران تعلق دارند.

قضیه «فعلا» منتفی است

«محمد خیاطیان»، معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، در گفت‌وگو با «اعتماد» گفت: «این موضوع هنوز در مرحله کارشناسی است اما برآیند گفت‌وگوها نشان می‌دهد که به احتمال زیاد قضیه واگذاری منتفی است.»

او با اشاره به این که حفظ آثار تاریخی و مخازن این موزه در اولویت کار قرار دارد، گفت: «می‌خواهیم سعدآباد اصالت خود را حفظ کند.»

با این حال محمدرضا کارگر، مدیر موزه‌ها و اموال منقول تاریخی معتقد است قضیه واگذاری موزه هنرهای زیبا به نهاد ریاست‌جمهوری فعلاً و به صورت موقت منتفی است. با این که در حال حاضر تولیت دو کاخ در مجموعه سعدآباد یعنی کاخ فریده دیبا و کاخ ملکه‌مادر به عهده نهاد ریاست‌جمهوری است و این نهاد برای پذیرایی میهمانان خود از کاخ ملکه‌مادر (معروف به ساختمان جمهور) بهره‌برداری می‌کند، کارگر در پاسخ به این که چرا نهاد ریاست‌جمهوری از همین فضاها برای نمایش هدایای رؤسای جمهوری استفاده نمی‌کند به «اعتماد» گفت: «این ساختمان‌ها برای تشریفات ریاست‌جمهوری مورد استفاده قرار می‌گیرند و بنا به محدودیت فضایی امکان موزه‌شدن ندارند.»

کارگر با اشاره به این که هدایای ریاست‌جمهوری در زمره آثار تاریخی و فرهنگی ملی قرار می‌گیرد و کنترل، حفاظت و ثبت آنها باید به عهده سازمان میراث فرهنگی باشد، توضیح داد: «اگر طی توافقی سه‌جانبه میان مرکز اسناد ملی، نهاد ریاست‌جمهوری و میراث فرهنگی، حفاظت از این آثار به دست میراث سپرده شود، به شایسته‌ترین شکل ممکن از آنها حفاظت می‌کنیم.»

با این حال کارگر معتقد است همچنان در شهر تهران فرصت‌هایی مبنی بر ایجاد یک مرکز تشریفات برای ریاست‌جمهوری که مناسب با شأن و جایگاه و منزلت جمهوری اسلامی باشد، وجود دارد.

او با اشاره به این که روزی اراضی عباس‌آباد یا اطراف دریاچه چیتگر چنین ظرفیتی داشتند، گفت: «مکانی که هم‌اکنون ظرفیت تبدیل‌شدن به مرکز تشریفات ریاست‌جمهوری را داشته باشد، محل فعلی زندان اوین است.»

به گفته او این محل با توجه به این که درست روی کوهپایه قرار دارد، هم از لحاظ دسترسی و هم امنیتی می‌تواند با معماری درخور مکان مناسبی برای تشریفات ریاست‌جمهوری باشد. با توجه به این که در حال حاضر گاهی مجموعه سعدآباد برای پذیرایی از میهمانان ریاست‌جمهوری بسته می‌شود، کارگر گفت: «یک مرکز فرهنگی نباید به خاطر خدمات تشریفاتی تعطیل شود.»

کار نهاد ریاست‌جمهوری موزه‌داری نیست

مهدی حجت، استاد دانشگاه تهران و از پایه‌گذاران سازمان میراث فرهنگی در گفت‌وگو با «اعتماد» ضمن اشاره به این که مجموعه فرهنگی سعدآباد علی‌القاعده باید محل معرفی خود و فعالیت‌های فرهنگی کشور باشد، گفت: «اهدای هدایای ریاست‌جمهوری به مجموعه سعدآباد در وضعیتی منطقی است که قسمت معقولی در سعدآباد در اختیار موزه اشیای رئیس‌جمهور قرار بگیرد نه در اختیار ریاست‌جمهوری.»

او با تاکید بر این نکته که متولی اموال فرهنگی کشور میراث فرهنگی است، اظهار داشت: «این اشیا باید فهرست شوند و در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار بگیرند و سازمان میراث فرهنگی این آثار را در جایی به نمایش عموم بگذارد.»

حجت ضمن مخالفت با اختصاص دادن یک طبقه از موزه هنرهای زیبا به هدایای ریاست‌جمهوری تاکید کرد: «نهاد ریاست‌جمهوری موزه‌دار نیست و چون این اشیا به ریاست‌جمهوری تقدیم شده به این معنا نیست که ریاست‌جمهوری خود موزه‌داری کند.»

کلاف سردرگم هدایای ریاست‌جمهوری

موزه هنرهای زیبا از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷، محل استقرار وزارت دربار بوده و از سال ۱۳۶۱ به عنوان موزه هنرهای زیبا، مورد بهره‌برداری و در سال ۱۳۶۴ به دست رهبر انقلاب که در آن زمان رئیس‌جمهور وقت بودند، رسماً افتتاح شد. این موزه، در جنوبی‌ترین نقطه مجموعه سعدآباد واقع شده و دارای سه طبقه با ۳۶۰۰ متر مربع، زیربناست و در حال حاضر بیش از هزار اثر ارزشمند نقاشی از هنرمندان ایرانی و خارجی در این موزه نگهداری می‌شوند. بحث در مورد انتقال هدایای ریاست‌جمهوری به موزه هنرهای زیبا در صورتی اتفاق می‌افتد که رهبر انقلاب هدایای دوران ۸ ساله ریاست‌جمهوری خود را به علاوه تعدادی از هدایای دوران رهبری خود را به موزه آستان قدس رضوی هدیه کردند. اکبر هاشمی رفسنجانی نیز ترجیح داد در شهر زادگاه خود موزه‌ای برای هدایای دوران ریاست‌جمهوری‌اش بسازد. سیدمحمد خاتمی، رئیس‌جمهور بعدی، در تاریخ سوم خرداد ۱۳۸۴ و در آخرین روزهای ریاست خود ساختمان موزه‌ای را در مجموعه سعدآباد افتتاح کرد که در این ساختمان تمام هدایای ریاست‌جمهوری یکجا تجمیع و نگهداری شود. بر اساس آئین‌نامه تشکیل یادمان رؤسای جمهور در شورای اسناد ملی مورخ ۲۱ خردادماه سال ۸۴ موزه یادمان رؤسای جمهور تحت نظر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تأسیس شد. اما در روزهای پایانی دولت دهم در مرداد ماه سال ۹۳ برخی گزارش‌ها حکایت از انتقال دو هزار و ۵۳۰ قطعه از هدایای خارجی احمدی‌نژاد از مجموعه سعدآباد به محل دیگر داشت. هدایایی که هنوز هم سرنوشت آنها مشخص نیست و اهمیت تخصیص مرکزی مجزا را برای نگهداری و نمایش این هدایا پررنگ‌تر می‌کند. هدایایی که در اصل به تمام مردم ایران تعلق دارند و لازم است در فضایی مجزا به بازدید عموم گذاشته شوند.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر