جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
جستجو
آخرین اخبار استان بوشهر
مطالب بیشتر
کد خبر: ۱۲۵۱۶۹
چهارشنبه ۲۷ مهر ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۶

فکرشهر: تلاش ۱۳ ساله برای احیای زیستگاه طبیعی و خرامیدن و جست و خیز دوباره جبیر ایرانی در نایبند زیبای عسلویه استان بوشهر امروز به ثمر نشست و نخستین جبیرها، پای به بیرون از حصار سایت تکثیر و پرورش گذاشتند.

به گزارش فکرشهر از ایرنا، سه گونه آهو در استان بوشهر زیست می‌کنند؛ آهو شنی که ساکن طبیعت بردخون و دیر هستند، آهو ایرانی که زیستگاه شان جزیره خارگ است و نژادی متفاوت دارند و جبیر ایرانی که زیستگاه‌شان نایبند است، از این میان ۲ گونه دیگر امروز جمعیت مطلوبی دارند و به گفته محیط زیست شمارشان به ۲ هزار و ۵۰۰ راس می‌رسد اما عسلویه سالها است که دیگر شاهد زیست جبیر در فضایی طبیعی نبوده است.

از هنگامی که جمعیت جبیر در استان بوشهر به دلیل تغییرات محیط پیرامون به صفر رسید تکاپوها برای بازگردان این پستاندار تیزپا به زیستگاه طبیعی‌اش آغاز و امروز آیین نمادین رها سازی نخستین جبیرها برای زیست طبیعی در نایبند برگزار شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر درباره این روند به ایرنا گفت: فرآیند احیای زیستگاه طبیعی جبیر ایرانی در نایبند از سال ۸۸ آغازشد؛ در ابتدا با حصار بندی یک محدوده ۱۰۰ هکتاری، ۱۵ راس جبیر در چند نوبت از استان هرمزگان به این زیستگاه تزریق شد تا فرآیند تکثیر و احیا در استان بوشهر آغاز شود.

به گفته فرهاد قلی‌نژاد، این روند با همه فراز و نشیب‌هایی که داشت ادامه یافت و امروز جمعیت جبیرهای موجود در سایت تکثیر و پرورش پارک ملی نایبند به ۵۱ راس رسیده است.

صنعت؛ حامی جبیر ایرانی

حمایت مالی این فرایند را شرکت پلیمر آریاساسول در راستای عمل به مسئولیت‌های اجتماعی خود به عهده داشته و این شرکت امروز لقب حامی جبیر ایرانی به خود گرفته است.

محمد رضا حیدرزاده مدیر عامل شرکت آریاساسول امروز در آیین رها سازی نخستین جبیرهای ایرانی عسلویه، در تشریح اقدامات انجام شده برای پرورش بهینه این گونه جانوری در سایت تکثیر و پرورش نایبند گفت:  احداث سایت، تامین ۱۰ نیروی انسانی برای خدمات حفاظتی ومراقبتی از آهوان جبیر، تکمیل ساختمان محیط بانی و احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۱۸ کیلووات، فنس کشی و تعمیر پیاپی فنس ها، تامین موتور سیکلت و خرید تجهیزات پایشی و محافظتی، تسطیح مسیر دسترسی به سایت، ساخت و تعمیر آبشخورها و نصب دوربین‌های مدار بسته و نظارتی در نقاط مختلف سایت از اقدامات این شرکت برای کمک به احیا زیستگاه طبیعی این گونه حیات وحش استان بوشهر است.

او با بیان اینکه شرکت آریاساسول امسال به عنوان شرکت برتر کشور در حوزه عمل به مسئولیت‌های اجتماعی برگزیده شده، همچنین به تلاش‌های فرهنگساز مجموعه خود در این زمینه نیز اشاره کرد و گفت: توان افزایی و فرهنگسازی جوامع محلی با کمک سازمان های مردم نهاد مستقر در منطقه، نصب تابلوهای هشدار دهنده و فرهنگی و مطالعات رها سازی گونه جبیر در پارک ملی دریایی نایبند از اقداماتی است که با هدف بهبود همزیستی جامعه محلی در هنگام رها سازی جبیر انجام شده است.

 

بازگشت جبیر به نایبند تماشایی

امروز ۱۵ جبیر ایرانی پس از یک و نیم دهه دوباره پای به خاک پارک ملی نایبند گذاشتند تا گامی برای احیای مجدد زیستگاه این گونه در استان بوشهر باشد و به قول غلامرضا مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست آغازی برای گذر از پیچی باشد که عرصه را بر حیات وحش تنگ کرده است.

آنطور که مسئولان حفاظت از محیط زیست استان بوشهر می‌گویند ضمن اینکه پایش‌ها و حفاظت از اینگونه با جدیت و مداوم انجام می‌شود، قرار است این رها سازی تدریجی و در چند مرحله اتفاق افتد.

به اذعان کارشان و مسئولان محیط زیست تقویت سازمان‌های مردم نهاد، حمایت دوستداران حیات وحش، آگاهی جامعه بومی پیرامونی  و استفاده از دانش و شناخت کامل این حیوان راهی برای حفاظت از جبیر و زیستگاه آن است.

 خسرو درویشی، رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر افزود: دامداران همجوار این منطقه واکسیناسیون دام‌های خود را با جدیت دنبال کنند و از ورود آنها به محدود حفاظت شده زیست جبیر پرهیز کنند، تردد با سرعتی ایمن در محل‌هایی که مسیرهای مواصلاتی از این زیستگاه می‌گذرد یکی دیگر از مواردی است که مردم جامعه محلی باید بر آن اهتمام داشته باشند.

به قول فرهاد قلی‌نژاد تهدید محیط زیست کفران نعمتی است که خداوند در اختیار ما گذاشته است و نگهداری از این سرمایه‌های ارزشمند به مثابه شکرانه‌ای است که سبب افزایش نعمت می‌شود.

جبیر از حیوانات تیز رو است که می‌تواند با سرعت ۸۰ کیلومتر بدود، پستانداران علف خوار است و شاخص ترین تفاوت او با آهو یا غزال این است که در هر ۲ جنس نر و ماده شاخ دارند؛ گوش و دم بلندتر و بدن‌های کوچک و ظریف تری دارند، انسان گریز هستند و جمعیت آنها در خارج از مناطق تحت حفاظت به دلیل گسترش تعقیب و شکار، تخریب زیستگاه و خشکسالی به شدت رو به کاهش است.

ارسال نظر
آخرین اخبار
مطالب بیشتر